Veiligheid en Gezondheid in Nagelverzorging:
Het Belang van HEMA in Gelproducten

Nagelverzorging is een kunst op zichzelf en voor velen van ons zijn mooie, gezonde nagels een belangrijk onderdeel van ons uiterlijk. Gelproducten worden vaak gebruikt om nagels te verfraaien en te versterken. Echter, recentelijk is er bezorgdheid gerezen over een bepaald ingrediënt in deze gel producten: HEMA. Laten we eens dieper ingaan op dit onderwerp en ontdekken hoe we veilig kunnen blijven terwijl we onze nagels mooi maken.

Wat is HEMA en waarom is het belangrijk?

HEMA staat voor Hydroxyethyl Methacrylate, een stof die wordt gebruikt in gelproducten vanwege zijn hechtingseigenschappen. Dit stofje zorgt ervoor dat de gel hard wordt en tegelijkertijd flexibel blijft. Hierdoor is HEMA één van de belangrijkste ingrediënten van gelproducten. 

De zorgen rondom HEMA.

Door de allergieën die op dit moment toenemen in de nagelbranche ligt HEMA onder de loep. Ja, het klopt. HEMA kan inderdaad een allergische reactie geven. Maar dat is alleen wanneer het op een onprofessionele manier wordt gebruikt. Dit is de reden dat veel nagelstylisten roepen dat een goede opleiding zo belangrijk is. Maar dat is stof voor een andere blog. First things first. Laten we niet in paniek raken. Want er zijn veel manieren om een allergische reactie te voorkomen.

Hoe kan je een allergische reactie voorkomen?

  • Gebruik handschoenen: Bescherm je handen tegen direct contact met de gelproducten en de plaklaag van gel.
  • Werk in een goed geventileerde ruimte: Zorg voor voldoende ventilatie om dampen te verminderen.
  • Controleer het HEMA-gehalte: Zorg ervoor dat het percentage HEMA in je gelproducten niet meer dan 35% is, bij voorkeur zelfs lager.

Herken de symptomen van een allergische reactie.

Als je roodheid, jeuk, blaasjes of zwelling opmerkt na het gebruik van gel producten, stop dan direct het gebruik. Deze symptomen geven aan dat het lichaam de gel niet fijn vindt.

Wat als een klant allergisch wordt?

Het kan gebeuren dat een klant toch allergisch wordt. Zoals al eerder werd aangegeven moet er direct worden gestopt met het product. Ons advies is om een klant door te verwijzen naar de huisarts of dermatoloog. Er kan dan een patch test worden gedaan. De klant weet dan voor welk ingrediënt hij/zij allergisch is. Hoe meer ermee in contact wordt komen, hoe heftiger de reactie uiteindelijk zal worden.

Het is belangrijk om te onthouden dat veiligheid altijd voorop moet staan in nagelverzorging. Laten we er samen voor zorgen dat onze klanten  gezonde, mooie nagels hebben zonder extra risico’s. 

Blijf alert, blijf veilig, en blijf stralend!

← Terug naar overzicht nagelblogs.